Acido lattico nei muscoli

Melkzuur in je spieren, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Het is een algemeen en wijdverbreid geloof dat de opbouw van melkzuur verantwoordelijk is voor de vermoeidheid en spierpijn die optreedt na intense lichamelijke activiteit. Echter, volgens recent onderzoek, zijn deze problemen, technisch aangeduid als DOMS (vertraagde spierpijn), eigenlijk niet verbonden met melkzuur. In plaats daarvan wordt het kort na de training snel uit het lichaam verwijderd. Spierpijn ontstaat meestal de dag na of zelfs twee dagen na lichamelijke activiteit, vooral als het inspanningen betreft waar men niet aan gewend is, intense lichamelijke oefening, of na een periode van inactiviteit.

Dus, hoe ontstaat melkzuur? En zijn er remedies voor melkzuur in de kuiten en het verlichten van spierpijn? Het antwoord op deze en andere vragen volgt in de volgende alinea's.

Definitie van Melkzuur en Hoe het Ontstaat

Melkzuur wordt zelfs zonder lichaamsbeweging in de benen geproduceerd. De productie ervan is inderdaad constant in ons lichaam en hangt samen met de activiteit van spiervezelcontractie en -ontspanning: hoe intenser en langer de inspanning, hoe meer melkzuur zich ophoopt in de spieren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de ophoping van melkzuur volgens recente studies hoogstens een indicator van spiervermoeidheid, maar niet de oorzaak van de symptomen. Het lijkt een neutrale rol te spelen of, volgens sommige onderzoekers, zelfs een gunstige rol in het tegengaan van vermoeidheid, het beschermen van spierfunctie tijdens activiteit, en het bevorderen van herstel na inspanning.

Melkzuur is het eindproduct van het zogenaamde "anaërobe glycolyse" proces, d.w.z., het biochemische proces dat metabole energie produceert in afwezigheid van zuurstof: glucose wordt omgezet in pyrodruivenzuur (of pyruvaat), dat, in afwezigheid van zuurstof, kan worden omgezet in melkzuur.

Waarom ontstaat er dan melkzuur na een training? De hoeveelheid neemt toe wanneer de vraag naar energie van de spier aanzienlijk en snel toeneemt, of wanneer spierinspanning langdurig is. In deze omstandigheden kan de bloedstroom niet zorgen voor voldoende zuurstoftoevoer naar de spiercellen, en wordt de spier gedwongen om een deel van de benodigde energie te produceren door gebruik te maken van anaërobe glycolyse.

Is het nodig om melkzuur uit de benen te verwijderen?

Ons lichaam is perfect in staat om autonoom te bepalen hoe melkzuur in enkele uren te elimineren: binnen een maximum van drie uur na het einde van de lichamelijke activiteit verdwijnt melkzuur volledig uit ons lichaam. Een snellere eliminatie, bijvoorbeeld door cooling-down oefeningen aan het einde van de training, een warm bad of douche, of goede hydratatie, heeft geen invloed op het ontstaan van spierpijn. Als deze laatste optreden na lichamelijke activiteit of zelfs in de dagen daarna, zijn hier enkele adviezen om hun verdwijning te bevorderen:

  • Stop intensieve lichamelijke activiteit en train op lage intensiteit, of focus op oefeningen voor niet-zere spiergroepen;
  • Als de pijn bijzonder significant is, rust dan uit om de spier de kans te geven microtrauma's aan spiervezels te herstellen;
  • Om symptomen en ontstekingen te verlichten, breng koude packs aan op de getroffen gebieden;
  • Als de pijn aanhoudt, neem dan niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's). Paracetamol heeft geen effect op melkzuur;
  • Als het probleem na 3-4 dagen niet is opgelost, raadpleeg dan uw behandelend arts voor een evaluatie.

Hoe de tolerantie voor melkzuur te vergroten

Degenen die bepaalde vormen van hardlopen, zwemmen, atletiek, fietsen, teamsporten, en bodybuilding beoefenen, geïdentificeerd als lactaat-aerobe anaërobe disciplines, werken onder omstandigheden van maximale melkzuurproductie en moeten melkzuur optimaal verwijderen op bloed-, spier- en leverniveaus. Een oplossing is om te trainen met melkzuur, d.w.z., om gerichte trainingen te kiezen om de spieren te verzadigen met melkzuur, zodat ze gewend raken om te werken onder omstandigheden van hoge zuurgraad, terwijl tegelijkertijd de neutralisatie van bloedacidose wordt verbeterd. Ze zijn er in twee soorten:

    • The first works on continuous effort (20-25 minutes) at heart rate values close to the anaerobic threshold.
    • The second works with intervals: in athletics, 2-6 repetitions per 1-4 series of 150-400 meters at race pace or higher, interspersed with partial recoveries between repetitions (45-90 seconds) and complete recoveries between series (5-10 minutes).

    FLOKY Biomechanische Sokken voor Herstel en Verwijdering van Toxinen

    FLOKY Biomechanische Sokken voor Herstel en Verwijdering van Toxinen Naast specifieke training om de tolerantie voor melkzuur te verbeteren of medicatie voor melkzuur in de benen, is een goed startpunt om de prestaties te verbeteren om op de voet te handelen om de gezondheid van het lichaam te beïnvloeden. Dankzij de ontwikkeling van innovatieve zeefdruktechnieken, ontwikkeld volgens de principes van de biomechanica, heeft FLOKY een revolutionaire sok voor de sportwereld gecreëerd, die de verbetering van prestaties bevordert, blessures voorkomt, en het herstel versnelt. De kuitcompressie van het Tape-systeem, aanwezig op de sokken, verhoogt het knijpen en bevordert de zuurstofvoorziening van interne weefsels.

    Onder de technische sportkousen is de RE-CHARGE van FLOKY de eerste biomechanische sok specifiek voor herstel na training of wedstrijd. Het biedt een verbeterende en regeneratieve ondersteuning voor alle biomechanische functies gerelateerd aan pezen en voet- en beenspieren, waardoor de activering van veneuze terugkeer, de eliminatie van toxines die verantwoordelijk zijn voor spiervermoeidheid, spierregeneratie en de ontlading van pezen van overbelastingen en ontstekingen mogelijk wordt gemaakt. De anorganische verbindingen in de sok interageren met lichaamswarmte, versnellen het herstel van weefselschade, vergemakkelijken het oplossen van ontstekingen, en stimuleren de microcirculatie.

    AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg toegang tot lanceringen, promoties, nieuws en een exclusieve welkomstkorting van 10%!