Recupero muscolare

Herstel na de training: strategieën en voeding

  1. Hoe werkt herstel?

  2. Strategieën om spierherstel te versnellen

  3. Innovatieve herstelkleding: FLOKY RE-CHARGE

Herstel regenereert het organisme na fysieke activiteit, herstelt de oorspronkelijke functionele staat en implementeert supercompensatie, oftewel de aanpassing die het in staat stelt beter om te gaan met dezelfde omstandigheid. Wanneer het herstel van vermoeide benen, spieren en gewrichten wordt verwaarloosd, bestaat het risico dat de daaropvolgende prestatie geen verbetering laat zien of zelfs inferieur is. Andere risico's zijn verbonden aan het immuunsysteem, dat tijdens een periode van intense stress, zoals bij intensieve training, niet volledig kan functioneren, waardoor het lichaam aan grotere risico's wordt blootgesteld als volledig herstel en rust na inspanning niet worden gegarandeerd.

Echter kan herstel, vooral bij training op competitief niveau, worden gezien als een obstakel of tijdverspilling. Het is dan een goed idee om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de tijd te versnellen en de effectiviteit te optimaliseren.

Hoe werkt het herstel?

Op fysiologisch niveau bestaat herstel uit de terugkeer naar homeostase na intensieve trainingssessies. Tijdens herstel voert het lichaam belangrijke reparatieprocessen uit van de spiervezels, gericht op het herstellen van de functionele staat voorafgaand aan lichamelijke oefening en het implementeren van supercompensatie. Dit laatste is een proces dat in het lichaam wordt geactiveerd bij elke trainingsessie: als de juiste stimulus wordt gegeven, verhoogt het lichaam zijn prestaties om zich voor te bereiden op de volgende sessie, stimuleert het de groei van spieren, versterkt het pezen en ligamenten, en verbetert het de weerstand. De capaciteit voor herstel wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:

  • Biologische factoren: geslacht, leeftijd, psychofysische conditie en algemene levensstijl;
  • specifieke fysieke factoren: trainingsniveau, subjectieve vaardigheden, specificiteit van de toegepaste of ondergane trainingsstimulus;
  • Factoren die verband houden met de gezondheid van het organisme: voedingsstatus, hydratatieniveau, gebruik van medicijnen, hoeveelheid en kwaliteit van slaap;
  • Intrinsieke herstelfactoren: toepassing van specifieke herstelstrategieën.

    Strategieën om spierherstel te versnellen

    Onder de factoren genoemd in het vorige gedeelte zijn er veel die meer of minder eenvoudig te beheren zijn, waarop het mogelijk is om positief in te grijpen om rust te bevorderen en de mogelijkheden voor post-workout herstel te optimaliseren.

    Spierherstel: aanbevolen voeding

    Het is noodzakelijk om een dieet te volgen op basis van het niveau en type trainingsstimulus dat wordt toegepast. Voor op maat gemaakt werk is de tussenkomst van een diëtist essentieel. Een algemene regel is om direct na de training je lichaam van brandstof te voorzien en te kiezen voor een goede combinatie van complexe koolhydraten en eiwitten om spieren op te bouwen en de insulinespiegels stabiel te houden.

    alimentazione recupero muscolare

    Handhaaf een goed niveau van hydratatie

    Het innemen van de juiste hoeveelheid water is strikt noodzakelijk om de maximale herstelcapaciteit te behouden. Het is in vloeistoffen dat de meeste voedingsstoffen die energie aan het lichaam leveren, zijn verdund: uitdroging, naast het vertegenwoordigen van een gevaarlijk verlies van mineralen, brengt zowel de verwijdering van katabolieten als de vernieuwingsprocessen in gevaar, wat de kwaliteit van het herstel na de training van de spieren compromitteert.

    Zorg goed voor je slaap

    Alle trainingsprikkels worden verwerkt terwijl we slapen, mits we 7-8 uur per nacht respecteren: kleine weefselschade wordt hersteld, spieren ontwikkelen zich en zowel lichaam als geest worden geregenereerd. Anders kunnen we een verminderd metabolisme, langzamer herstel, prikkelbaarheid, een verzwakt immuunsysteem en oncontroleerbare hongeraanvallen ervaren.

    Voer altijd een cooling-down en stretch uit

    Elke trainingssessie moet worden afgesloten met een korte cooling-downfase waarin het tempo wordt verlaagd en het metabolisme en het cardiovasculaire systeem de kans krijgen om langzaam terug te keren naar een normale toestand, waarbij ook accumulaties van melkzuur worden geëlimineerd. En tot slot, stretchen, om eventuele spanning te verminderen en de flexibiliteit van de spieren te behouden.

    Aanvullen met actief herstel

    Actief spierherstel omvat het gebruik van verschillende maatregelen om het lichaam te stimuleren tijdens de rustfase: spierherstelmassage, compressiekleding, onderdompeling in koud water, contrastwatertherapie en cryotherapie. Al deze maatregelen, naast het versnellen van hersteltijden, stellen je in staat om de mate van DOMS, spierpijn na de training, te verminderen.

    stretching e recupero muscolare

    Innovatieve herstelkleding: FLOKY RE-CHARGE

    De technische kleding ontworpen door FLOKY voor atleten is gebaseerd op de principes van biomechanica, de wetenschap die menselijke beweging bestudeert om deze te optimaliseren met steeds minder risico op letsel. RE-CHARGE is de eerste biomechanische sok die specifiek is ontworpen voor spierherstel na een training of wedstrijd:

    • Biedt verbeterende en regeneratieve ondersteuning voor alle biomechanische functies die verband houden met de pezen en spieren van de voet en het been;
    • Staat de activering van de veneuze terugkeer toe;
    • Bevordert de eliminatie van toxines;
    • Stimuleert spierregeneratie;
    • Maakt het mogelijk dat delen van de pees worden ontlast van overbelasting en ontsteking;
    • Vermindert hersteltijden drastisch.

    AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg toegang tot lanceringen, promoties, nieuws en een exclusieve welkomstkorting van 10%!